P2X Solutionsin vihreän vedyn elektrolyysilaitteiston toimitussopimus allekirjoitettu

Suomen energiaomavaraisuuden lisääminen tärkeämpää kuin koskaan – ensimmäinen vihreän siirtymän toimitussopimus avaa latua tälle kehitykselle

Suomalainen vihreän vedyn ja power-to-x-teknologian edelläkävijä P2X Solutions rakentaa Suomen ensimmäisen teollisen kokoluokan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksen Harjavaltaan. P2X Solutionsin prosessissa vety erotetaan vedestä täysin päästöttömästi elektrolyysillä käyttämällä uusiutuvaa sähköä. Yhtiö on valinnut ensimmäisen tuotantolaitoksensa elektrolyysilaitteiston toimittajaksi saksalaisen Sunfiren.  Elektrolyysilaitteisto on P2X Solutionsin ensimmäisen tuotantolaitoksen merkittävin yksittäinen investointi.

Ilmastokriisin torjunta ja energiaturvallisuus edellyttävät nopeaa irtautumista fossiilisista polttoaineista. P2X Solutions tähtää vuoteen 2031 mennessä 1 000 MW:n elektrolyysikapasiteetin rakentamiseen edesauttaen näin puhtaamman ja turvallisemman energiatulevaisuuden rakentamista Suomessa.

Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamisen valmistelut etenevät rivakasti. Sunfiren valinta Harjavallan laitoksemme elektrolyysilaitteiston toimittajaksi on tärkeä askel projektillemme ja vie osaltaan meitä kohti tavoittelemaamme päästötöntä ja turvallista hyvinvointiyhteiskuntaa. Energiaomavaraisuuteen ja tuontiriippuvuuden vähentämiseen pitää panostaa nyt vauhdilla tekemällä vihreitä investointeja. Olemme avaamassa latua tälle merkittävälle kehitykselle ja samansuuntaisia hankkeita on nyt ilo nähdä syntyvän monilla sektoreilla. Tavoitteenamme on rakentaa seuraavan 10 vuoden aikana 1 000 MW elektrolyysikapasiteettia ja seuraavien laitosten suunnittelu on jo alkanut”, kertoo P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

”Olemme ylpeitä saadessamme osallistua P2X Solutionsin edelläkävijäprojektiin alkalielektrolyysiteknologiallamme”, sanoo Sunfiren toimitusjohtaja Nils Aldag. ”Vihreän vedyn teknologioiden tiennäyttäjänä Suomessa P2X Solutions luo päättäväisesti pohjaa maan energiamurrokselle. Pyrimme Sunfirella tekemään yhteistyötä P2X Solutionsin kaltaisten uranuurtajien kanssa, jotka nopeuttavat innovatiivisten puhtaiden teknologioiden leviämistä Euroopassa.”

Toimiva vihreän vedyn markkina mahdollistaa teollisuuden ja liikenteen siirtymän kohti päästötöntä energia- ja raaka-ainetaloutta. Harjavallan vihreän vedyn tuotantolaitos vähentää Suomen CO2-päästöjä n. 40 tuhatta tonnia vuosittain ja siitä sivuvirtoina syntyvä lämpö ja happi voidaan hyödyntää teollisissa prosesseissa. Kapasiteetiltaan 20 megawatin laitoksen rakennustyöt alkavat tämän vuoden syksyllä ja valmistuvat aikataulun mukaan vuoden 2024 kesällä.

Lisätietoja:

Herkko Plit, toimitusjohtaja
herkko.plit@p2x.fi
050 462 0788

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/