P2X Solutions valmistautuu Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamiseen – Fimpec ja Sweco sopimuskumppaneiksi

Suomalainen vihreän vedyn ja power-to-x-teknologian edelläkävijä P2X Solutions on allekirjoittanut projektin konsultointi- ja hankintapalveluiden sekä laitossuunnittelun puitesopimukset Fimpecin ja Swecon kanssa. Kumpikin yhtiö on myös valittu kumppaniksi Harjavaltaan rakennettavan Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamisprojektiin.

P2X Solutions rakentaa Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen ja metanointiyksikön Harjavaltaan. Kapasiteetiltaan 20 megawatin laitoksen rakennustyöt alkavat tämän vuoden syksyllä ja valmistuvat aikataulun maan vuoden 2024 kesällä. Yhtiö on rakentamiseen valmistautumisen rinnalla jo aloittanut seuraavien vastaavien laitosten suunnittelun.

P2X Solutions valmistaa vihreää vetyä täysin päästöttömästi elektrolyysillä vedestä uusiutuvilla energialähteillä. Osan tuottamastaan vihreästä vedystä yhtiö jatkojalostaa uusiutuviksi synteettisiksi polttoaineiksi, kuten synteettiseksi metaaniksi. Prosessin sivuvirtoina syntyvä lämpö ja happi voidaan hyödyntää teollisissa prosesseissa.

P2X Solutionsin Fimpecin kanssa allekirjoittama puitesopimus aloittaa yhtiöiden yhteistyön sekä Harjavallan laitoksen rakentamisen projektin konsultointi- ja hankintapalveluissa, että useammassa P2X Solutionsin tulevassa vastaavassa laitoshankkeessa.

Olemme iloisia päästessämme tuomaan monipuolista kokemustamme P2X Solutionsin edelläkävijäprojektiin. Tämä on hieno jatkumo meidän aikaisemmille uusiutuvan energian projekteillemme”, toteaa Fimpecin liiketoimintajohtaja Jorma Paananen.

Sweco on toiminut P2X Solutionsin kumppanina jo Harjavallan laitoksen perusteellisesta toteutettavuussuunnittelusta alkaen ja jatkaa nyt laitoksen suunnittelijana.

Olen erityisen iloinen siitä, että ansaitsimme toteutettavuussuunnittelussa asiakkaan luottamuksen ja voimme tarjota asiantuntijoittemme vahvan kokemuksen P2X Solutionsin suunnittelutyön tueksi”, kuvailee Erik Skogström, teollisuuden toimialajohtaja, Sweco.

”Sekä Fimpecillä että Swecolla on meille tärkeä asenne kohdallaan ja molemmat ovat osoittaneet vahvan halunsa olla kanssamme mukana rakentamassa tulevaisuuden päästötöntä hyvinvointiyhteiskuntaa. Yhtiöiden laaja osaaminen vahvistaa edelläkävijyyttämme ja vie meitä lähemmäksi vihreän vedyn markkinan avaamista Suomessa”, tiivistää P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

Toimiva vihreän vedyn markkina mahdollistaa teollisuuden ja liikenteen siirtymän kohti päästötöntä energia- ja raaka-ainetaloutta. Harjavallan vihreän vedyn tuotantolaitos vähentää Suomen CO2-päästöjä n. 40 tuhatta tonnia vuosittain.

Lisätietoja:

Herkko Plit, toimitusjohtaja
herkko.plit@p2x.fi
050 462 0788

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/

https://fimpec.com/

https://www.sweco.fi/