Ensimmäiset elektrolyysilaitteet saapuivat P2X Solutionsin Harjavallan vetylaitoksen työmaalle

Suomen ensimmäinen rakentamisvaiheeseen edennyt, teollisen mittakaavan vihreän vedyn tuotantolaitos saavutti merkittävän virstanpylvään kun vedyn tuotannossa tarvittavan elektrolyysilaitteiston toimitukset alkoivat Harjavaltaan 23.8. Saksalaisen Sunfire-yhtiön toimittamissa elektrolyysereissä vesimolekyyli hajotetaan vedyksi ja hapeksi uusiutuvan sähkön avulla.

Harjavaltaan asennettava elektrolyysilaitteisto koostuu neljästä noin 10 metriä pitkästä ja noin 100 tonnia painavasta kennostosta, joista kukin tuottaa vihreää vetyä 5 MW:n kapasiteetilla. Neljä kennostoa tuottaa yhteensä 20 MW:n kapasiteetin.

”Elektrolyysissä tarvittava laitteisto on vedyntuotannon kannalta laitoksen kriittisintä teknologiaa, jonka saapuminen Harjavaltaan on merkittävä askel kohti vihreän vedyn tuotantoa. Puolentoista vuoden tiivis ja hyvä yhteistyö Sunfiren kanssa konkretisoituu nyt ensimmäisten elektrolyyserikennostojen toimituksiin”, toteaa P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

P2X Solutionsin vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentaminen alkoi maanrakennustöillä kesällä 2022, ja kesäkuun 2023 alussa rakennukset saavuttivat harjakorkeutensa. Syksyn 2023 ja talven 2024 aikana työmaalla työskentelee noin sata työntekijää muun muassa laite-, putkisto-, ja sähköurakoiden parissa.

”Laitoksen rakentaminen on kaiken kaikkiaan edennyt suunnitellusti – suuri kiitos siitä työmaan tiimille sekä kumppaneillemme, jotka ovat työskennelleet jo yli 420 päivää ilman sairaspoissaoloon johtaneita tapaturmia”, Plit päättää.

P2X Solutionsin Harjavallan laitoksen on määrä valmistua vuonna 2024.

Lisätietoja

Herkko Plit 
Toimitusjohtaja 
P2X Solutions Oy 
herkko.plit@p2x.fi  
+358 50 462 0788 

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/