P2X Solutions ja Danisco Sweeteners Oy solmivat vihreän vedyn toimitussopimuksen

P2X Solutions Oy ja International Flavors & Fragrances Inc. (IFF) -konserniin kuuluva Danisco Sweeteners Oy ovat solmineet sopimuksen, jonka myötä Danisco Sweeteners Oy:n Kotkan tehdas valmistaa tulevaisuudessa ksylitolia P2X Solutionsin toimittaman vihreän vedyn avulla. Ksylitolin valmistukseen tarvitaan aina muun muassa ksyloosia ja vetyä.

”Yhteistyömme Daniscon kanssa konkretisoi mainiosti vihreän vedyn roolia teollisuuden siirtymisessä puhtaampaan tuotantoon. Vihreän vedyn avulla voidaan edistää fossiilisesta energiasta luopumista hyvin monenlaisilla teollisuuden aloilla. Meistä on hienoa olla tekemässä suuresta suomalaisesta innovaatiosta, ksylitolista, entistäkin vastuullisempaa”, toteaa P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

Daniscon Kotkan tehtaan valmistama ksylitoli tunnetaan brändinimellä XIVIA, joka erottaa kotkalaisen ksylitolin muusta markkinoilla olevasta ksylitolista sen alhaisemmasta hiilijalanjäljestä johtuen.

”IFF:lle kestävän kehityksen mukainen toiminta on ydinarvo ja Kotkan tehdas haluaa tehdä yhteistyötä toimittajien kanssa, jotka jakavat tämän saman arvon. Tehtaalle on tärkeää, että prosessissa käytetty energia sekä raaka-aineet valmistetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. P2X Solutions Oy on vihreän vedyn pioneeri, ja yhteistyömme myötä Kotkan tehtaan ksylitolista tulee entistäkin vastuullisempi tuote”, toteaa Danisco Sweeteners Oy:n toimitusjohtaja Mari Kainiemi.

P2X Solutionsin Harjavallan tehtaalla valmistetaan vuodesta 2024 alkaen vihreää vetyä uusiutuvan energian avulla. Prosessista ei synny ilmastopäästöjä kuten tavanomaisen, esimerkiksi maakaasun avulla tuotetun vedyn valmistuksesta.

Lisätietoja

Herkko Plit 
Toimitusjohtaja 
P2X Solutions Oy 
herkko.plit@p2x.fi  
+358 50 462 0788 

Tietoa Danisco Sweeteners Oy:stä

International Flavors & Fragrances Inc. (IFF) -konserniin kuuluva Danisco Sweeteners Oy:n Kotkan tehdas on ollut toiminnassa yli 111 vuotta. Tehdas toimi alun perin sokerinpuhdistamona, mutta sokerinpuhdistuksesta siirryttiin erikoismakeuttajien valmistukseen 1960- ja 1970-luvuilla.

Kotkan tehdas on maailman ensimmäinen ja edelleen yksi maailman suurimmista ksylitolitehtaista. Ksylitolin lisäksi tehtaalla valmistetaan myös korkealaatuista fruktoosia ja tehdas onkin maailman ensimmäinen ja edelleen ainoa fruktoositehdas, joka käyttää raaka-aineenaan korkealaatuista EU-pohjaista kidesokeria.

Tietoa P2X Solutionsista

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/