P2X Solutionsin vihreän vedyn tuotantolaitoksen peruskivi muurattiin Harjavallassa

P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit, P2X Solutionsin hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä, elinkeinoministeri Mika Lintilä P2X Solutionsin tuotantolaitoksen peruskiven muuraustilaisuudessa Harjavallassa 20.1.2023.
Kuvassa vasemmalla P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit, keskellä P2X Solutionsin hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä, oikealla elinkeinoministeri Mika Lintilä. Kuva: P2X Solutions.

P2X Solutionsin rakentaman uusiutuvan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksen peruskivi muurattiin tänään perjantaina Harjavallassa. Juhlallisuuksiin osallistuivat muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä sekä P2X Solutionsin hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä.

P2X Solutionsin Harjavallan laitos on Suomen ensimmäinen rakentamisvaiheeseen etenevä teollisen mittakaavan vihreän vedyn tuotantolaitos.

”Satakunnasta nyt alkava vetyhankkeiden todellinen rakentuminen on osa sitä myönteistä muutosta, joka energia-alalla on menossa, mutta joka on vielä jäänyt energiakriisin varjoon. Tosin siksi ympäristösyiden rinnalla vihreää siirtymää vauhdittaa korostetusti myös energiaomavaraisuus”, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä. ”Pitää myös muistaa, että markkinoilla on kysyntää esimerkiksi vihreälle teräkselle, jonka tuottamisessa vedyllä on merkittävä rooli. Lisäksi vety on avainasemassa raskaan liikenteen parissa.”

”Teemme tänään Harjavallassa suomalaista teollisuushistoriaa. P2X Solutionsin laitos avaa suomalaisen vihreän vedyn markkinan valmistuessaan vuonna 2024. Uskomme, että tämä Harjavallan laitos on vasta ensi askel kehityksessä, joka johtaa Suomen eurooppalaisen vetytalouden huipulle”, kertoo P2X Solutionsin hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä.

Harjavallan peruskiven muuraus on suuri askel P2X Solutionsille yhtiönä. Laitos vahvistaa myös alueellista elinvoimaa Satakunnassa.

”Ensimmäinen suuren luokan vetylaitos luo kansallisesti ja kansainväliselläkin tasolla merkittävää osaamista Suomeen sekä työllistää lukuisia osaajia liiketoiminnan ja arvoketjun eri osa-alueilla. Olen erittäin ylpeä siitä, mitä P2X Solutions on tiiminä saavuttanut. Haluan myös lämpimästi kiittää Harjavallan kaupunkia sekä muita paikallisia toimijoita hyvästä yhteistyöstä hankkeen edistämiseksi”, kertoo P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

Vihreän vedyn valmistus on osa Euroopan siirtymää pois fossiilisiin raaka-aineisiin ja energiaan perustuvasta taloudesta. Vihreässä vetytaloudessa fossiilinen energia korvataan puhtaalla sähköllä, jota tuotetaan lisääntyvässä määrin tuuli- ja aurinkovoimalla. Uusiutuvan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin avulla voidaan vähentää teollisuuden ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä sekä siten tukea ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamista.

P2X Solutions on kotimainen vihreän vedyn ja power-to-x-teknologian vastuullinen edelläkävijä. Yhtiö on perustettu vuonna 2020 ja sen tavoitteena on saavuttaa 1 GW:n elektrolyysikapasiteetti vuoteen 2031 mennessä.

P2X Solutionsin Harjavallan laitos sai vuonna 2021 noin 26 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriön myöntämää energiatukea. Lisäksi hanketta on rahoittanut myös Ilmastorahasto.

Lisätietoja:

Herkko Plit, toimitusjohtaja
herkko.plit@p2x.fi
050 462 0788

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/