Tällainen olisi hiilineutraali vety-Suomi käytännössä – 240 TWh lisää sähköä, 12 000 uutta tuuliturbiinia, tuhansia eletrolyysereitä, vetyputkisto…

”Eri puolille Suomea asennetaan satoja elektrolyysilaitteistoja, jos Suomi siirtyy vetytalouteen pyrkiessään eroon fossiilitaloudesta. Mitä muuta uutta infraa tulee Suomeen?

Herkko Plit on tunnettu maakaasumies Suomen energia-alalla. Nyt hän etsii kuitenkin sijoituspaikkaa 20 megawatin elektrolyysilaitokselle.

Laitos alkaa tuottaa vihreää vetyä tuuli-, aurinko- tai vanhalla vesivoimalla, kunhan se valmistuu jonnekin päin Suomen lähivuosina.
Plit on nyt omistajana ja toimitusjohtajana uudessa yrityksessä, P2X:ssä.

Vety lupaa ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Elektrolyyseri tai elektrolyysilaitos on vempele, joka pystyy tuottamaan uusiutuvan sähkön avulla niin sanottua vihreää tai puhdasta vetyä.

Mutta millainen on Suomen tuleva vetyinfra, jota myös uusi vetybisnes tarvitsee? Saksassa on suunniteltu jo putkisto vedynsiirtoa varten, mutta milloin sellainen tulee Suomeen? Mitä tämä valtaisa muutos maksaisi? Suomen virallisissa energiasuunnitelmissa vetyä ei tosin vielä mainita.”

Tuula Laatikainen, Tekniikka&Talous 20.10.2020 08:00 
Koko juttu luettavissa Tekniikka&Talous -lehden maksullisesta versiosta.